Gemeenteraadsleden die uit hun fractie stappen en hun zetel meenemen, krijgen in Woerden minder geld en mogelijkheden om hun werk voort te zetten. Dit idee van het CDA en de VVD moet een drempel opwerpen tegen afsplitsingen.
Ze krijgen, als het voorstel wordt aangenomen, geen fractievergoeding van 1250 euro per jaar meer en moeten het stellen met 298 euro per raadszetel. Los daarvan is er nog een maandelijkse vergoeding (‘salaris’) van 1406 euro. In het voorstel van CDA en VVD blijft dat staan, want dat is landelijk geregeld. De Vereniging van Raadsleden is zeer kritisch op het idee.
De afgelopen periode kende de gemeenteraad van Woerden drie afsplitsingen of overstappen. Reem Bakker verliet eind mei 2018 de VVD-fractie na kritiek op de ledenvergadering van zijn partij over het wel of niet deelnemen aan een college. Hij ging als eenmansfractie verder. Die kreeg later de naam Woerden en Democratie.
Lia Arentshorst keerde haar partij Inwonersbelangen al twee dagen na de verkiezingen van 2018 de rug toe. Ze voelde zich onder druk gezet door het bestuur en partijleider Hendrie van Assem om haar zetel op te geven ten gunste van een mannelijke kandidaat. Zij vond onderdak bij Lijst van der Does.
Wilma de Mooij verliet de SP in 2020. Ze had geen zin meer om de partijkar alleen te trekken. Ze maakte een overstap naar de Partij voor de Toekomst van Henk Krol en Femke Merel van Kooten. In de raad ging ze na nog een omzwerving via Henk Krol verder als WeDo. Bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen kreeg ze voor die partij te weinig stemmen om in de raad te blijven.
Nieuwe naam
Volgens het CDA en de VVD doen afsplitsingen geen recht aan de verkiezingsuitslag. Mensen worden volgens beide partijen op persoonlijke titel én namens hun partij gekozen in de raad. Dan is het volgens hen vreemd dat men die partij verlaat en als zelfstandig raadslid al dan niet onder een nieuwe naam in de raad blijft.
,,Je moet juist zo dicht mogelijk bij de kieslijst en de uitslag van de verkiezingen blijven’’, zegt CDA-fractievoorzitter Job van Meijeren. Hij geeft toe dat afsplitsers niet zomaar hun partij de rug toe keren. ,,Je kunt ook je zetel teruggeven aan de partij. Het is een vrije keuze, daar horen wel consequenties bij.’’
Je kunt ook je zetel teruggeven. Het is een vrije keuze, daar horen wel consequenties bij
Behalve het niet meer krijgen van de algemene vergoeding van 1250 euro per jaar, moeten afsplitsers het ook op andere fronten met minder faciliteiten doen. Ze maken in het plan geen deel uit van het presidium, het dagelijks bestuur van de raad. En in de raadsvergaderingen krijgen ze minder spreektijd.
Eenpitters
Ook kunnen de eenpitters geen fractie-assistent (die een fractie vertegenwoordigt in commissievergaderingen) meer krijgen. En ze mogen zich na de afsplitsing in de raad niet van een nieuwe partijnaam voorzien. Als het voorstel de afgelopen jaren had gegolden, had Reem Bakker dus alleen als ‘raadslid Reem Bakker’ te boek gestaan, zonder ‘Woerden en Democratie’ en hij zou ook niet fractievoorzitter worden genoemd.
Het voorstel van CDA en VVD vindt geen genade in de ogen van de Vereniging van Raadsleden. ,,Alle raadsleden zijn gelijk. Een afsplitsing doet daar niets aan af. Gelijke monniken, gelijke kappen’’, zegt voorzitter Bahreddine Belhaj, zelf raadslid voor de PvdA in Lelystad. ,,Ik ben zo’n plan nog niet eerder teruggekomen. Ik snap het algemene probleem dat mede door afsplitsingen het aantal fracties in een gemeenteraad groot kan zijn, maar een raadslid wordt nog altijd individueel gekozen. Dan past het niet daar beperkingen aan te verbinden.’’
https://www.ad.nl/woerden/minder-geld-voor-raadslid-dat-zich-afsplitst-critici-maken-gehakt-van-dit-plan~abd86174/