Gemeenteraadsleden hebben grote zorgen over het functioneren van de lokale democratie. ‘Zwijgende burgemeesters en wethouders’, ‘ondoorzichtige miljoenenuitgaven aan noodmaatregelen’ en ‘het doordrukken van projecten’; allemaal onder het mom van een crisissituatie door het coronavirus. Dat blijkt uit gesprekken die BNR voerde met raadsleden. De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden bevestigt de zorgen die er leven en deelt deze.
De klachten van de gefrustreerde en bezorgde raadsleden stromen binnen, zegt Bahreddine Belhaj, voorzitter van de Vereniging voor Raadsleden en zelf PvdA-raadslid in Lelystad.
Dossier | Coronavirus
De klachten gaan voor een deel over de grote uitgaven die gemeenten doen tijdens de coronacrisis. Raadsleden die vragen om financieel inzicht in de gevolgen van de coronacrisis krijgen geen antwoord meer. Zaken waar veel geld mee gemoeid is, worden volgens hen nu soms als hamerstukken afgedaan.
Lees ook | Liveblog Coronacrisis
Onder curatele
De raadsleden die de Vereniging voor Raadsleden sprak, maken zich daarom grote zorgen over de financiële situatie van hun gemeenten na de crisis. Zij zijn bang dat hun gemeente straks in grote financiële nood zal verkeren, zonder dat zij daar in het proces enige invloed op hebben gehad. Ze denken dat het er zelfs toe kan leiden dat gemeenten onder curatele van de provincie worden gesteld, een maatregel waar ook burgers grote negatieve gevolgen van zullen ondervinden.
Beluister ook | Nederlandse gemeenten moeten in opstand komen tegen het RijkCORONALOKETZie je knelpunten of heb je een oplossing? Mail je suggesties!
Daarnaast zeggen raadsleden in sommige gemeenten niet op de hoogte te worden gesteld van specifieke maatregelen omtrent het coronavirus, waardoor zij het gemeentebestuur daarop niet goed kunnen controleren. Ook de manier waarop de agenda wordt bepaald tijdens deze crisistijd is sommige raadsleden een doorn in het oog. De gemeenteraad gaat wettelijk gezien over de agenda, maar in sommige gemeenten bepaalt de burgemeester eigenhandig dat er de komende maanden niet vergaderd wordt.